DAR

Dar-Digitalni arhiv Radovljica

Digitalni arhiv Radovljica je namenjen vsem občanom naše občine, ki jih zanima lokalna zgodovina. V DAR-u na teh straneh objavljamo posamezne mape, ki so šele začetek pravega raziskovanja. Mi smo se potrudili toliko, da smo postavili ogrodja za določene teme. Zaradi nesodelovanja lokalnega muzeja in občinskega časopisa, se je naše delo precej ustavilo.

Najprej smo morali odkupiti manjkajoče gradivo (stare razglednice, zemljevide, prospekte, knjige, zemljevide …) in poskenirati vse slikovno gradivo, ki smo ga našli v knjigah, digitaliziranih časopisi, pri Radovljičanih in okoličanih doma ter tekstih na spletu. Sedaj imamo tako dober arhiv, da lahko poljubno temo napišemo v nekaj urah.

Sami smo morali datirati vse slikovno gradivo, s pomočjo starejših občanov opraviti na desetine prepoznav starih skupinskih razglednic, »preštudirati« že napisane članke, ki govorijo o naši občini. Pri tem smo nehote naredili tudi kakšno napako.

Zato so naši teksti javni in vedno na voljo za dopolnitve, kot tudi popravke. Veseli bomo vsakega vašega popravka, še bolj pa kakšne manjkajoče fotografije (že dolgo časa npr. iščemo fotografijo Hotela Bastl, gostilne Kok, ali portret okrajnega glavarja Josipa Dralke …). Letos ste nas zasuli s slikovnim gradivom, za kar se vam iskreno zahvaljujemo. Prav tako ste nam obljubili nekaj tekstov o zgodovini mesta Radovljica. To nestrpno pričakujemo.

Veseli smo tudi predlogov o ustanovitvi Muzejskega društva Radovljica (ali občina Radovljica). V bistvu smo sami to že naredili in se nam lahko vsi pridružite. Brez registracij in brez članarin. S tem, ko nam pošljete kakšen sken (originalna stara fotografija ostane vam), ste v bistvu že del nas.

Na tej spletni strani so torej mape, ki čakajo, da jih dopolnite. Seveda smo veseli tudi, če jih samo preberete – ali le »preletite«.

Letos je projekt podprla tudi Občina Radovljica, ki nam je obljubila večletno plačevanje gostovanja naše spletne strani. Tudi, če tekstov nič več ne dopolnimo, bodo še nekaj let na voljo za ogled. Že od vsega začetka nas podpira Kopirnica Sodja, in letos smo skupaj pripravili že tretji koledar z motivi krajev iz naše občine. Vsem hvala tudi za moralno podporo in vsem (omenjeni so s podpisom v določenih mapah), ki dejansko tudi pomagate pri projektu.

Digitalni arhiv Radovljica - DAR


Radovljica, december 2016


DAR - Digitalni arhiv Radovljica

Kontaktna oseba: Goran Lavrenčak

glavrencak@gmail.com